История

История

Всички знаем, че военния бюджет на една страна обикновенно е няколко пъти по-голям от научния. Поради тази причина историята на получаване на енергия чрез ядрена реакция в общи линни съвпада с историята на атомната бомба. Ето най-важните събития, довели човечеството до възможността да освобождава ядрената енергия по своя воля.

- През 1896 Антон Хенри Бекуерел открива радиоактивността на урана.

- През 1902 Пиер и Мари Кюри изолират радиоактивен метал, наречен радий.

- През 1905 Алберт Айнщайн завършва своята Специална теория на вероятностите. Според нея масата може да се приеме за друга форма на енергията. Той смятал, че ако успеем да трансформираме масата в енергия, ще бъде възможно да освободим големи количества енергия.

- През следващото деситилетия Ернст Рутерфолд и Найлс Бор описват структурата на атома доста по-точно от преди. Според тях той се състоял от положително заредено ядро и отрицателно заредена електронна обвивка, изградена от въртящи се около ядрото електрони. Това навежда учените на мисълта, че ако искат да освободят ядрената енергия, трябва да разрушат ядрото.

- През 1934 Енрико Ферми от Италия разрушава тежки атоми като ги бомбардира с неутрони. Той така и не разбрал, че е постигнал ядрен синтез.

- През декември 1938 Ото Хан и Фриц Щрасман правят подобен експеримент в Берлин. Те постигат ядрен синтез 33 години след като Айнщайн заявява, че материята може да бъде превърната в енергия.

- На 2 Август 1393 година Алберт Айнщайн написва писмо до американския президент Франклин Рузвелт. То гласяло: "В продължение на последните четири месеца, чрез работата на Жулио във Франция и Ферми и Цилард в Америка, стана възможно да правим принудени ядрени реакции с голяма маса уран... Това ново откритие може доведе до направата на бомби... Една единствена бомба от този вид, пренесена на кораб и взривена в пристанище би могла да разруши цялото пристанище заедно с част от околните територии." Той искал от Рузвелт незабавно да започне ядрена програма. След години Айнщайн оплаква ролята, която изиграл в разработването на такова разрушително оръжие: "Аз направих най-голямата грешка в живота си, когато написах писмото до президента Рузвелт, в което препоръчвах да се направи атомна бомба." казва той на Линус Полунг, друг забележителен учен.

- През декември 1942 година в Чикагския университет италианския физик Енрико Ферми успява за получи първата верижна ядрена реакция. Това било постигнато с няколко бучки уран, пръснати в голяма маса графит, форма на въглерода. Неутроните в "грамадата" на Ферми служели за да забавят неутроните.

- През Август 1942, по време на Втората световна война, Съединените щати започват Манхатънския проект. Целта на проекта е да разработи, построи и тества атомна бомба. Много известни американски учени, включително Енрико Ферми, Дж. Робърт Опенхаймер и химикът Харолд Урей, били включени в проекта, оглавяван от щатския военен инженер, а по-късно бригадирен генерал, Лесли Груувс.

- През месец май, 1945 година, шестнайсет души се срещат в офиса на военния министър на САЩ Хенри Стимсън. Целта на срещата е да се вземат решения относно оръжие, за което средния американец не бил чувал - атомната бомба. Те избират бъдещи цели за бомбата. Те не говорят просто за поредното ново оръжие. "Те дискутират новите отношения между човека и Вселената" казва Стимсън. Според него човечеството тогава е било в най-критичния си повратен момент. Секретната група задавала и въпроси, свързани с бъдещето развитие на оръжието, а именно:

- Какви са шансовете да се произведе ядрено оръжие, по-голямо от вече съществуващото.

- След колко време другите нации, особено Съветския съюз, ще настигнат САЩ.

- Какви са възможностите за употреба на ядрената енергия за мерни цели, например за производството на електричество

- На 16 юли 1945 година в Аламогордо, Ново Мексико, е тествана първата атомна бомба.

- На 6 август 1945 американския самолет "Енола Гай" пуска първата атомна бомба, използвана за военни цели над Хирошима, Япония. Загиват 140.000 хиляди души. На 9 Август същата година САЩ пускат втора бомба над Японския град Нагасаки. Тя пада на 1 миля ( 1.6 километра ) от целта, но убива 75.000 души.

- На 29 Август 1949 година Съветския съюз тества своята първо атомна бомба ( над 20 килотона ) в Семипалатенск.

- На 1 ноември 1952 е осъществен първия изцяло успешен експеримент на САЩ с атомно устройство.

- През 1946 Комисията по атомна енергетика ( КАЕ ) е основана като граждански съвет към правителството на САЩ. Задачата й е да контролира производството и употребата на атомната енергия. Сред главните цели на новата комисия е производството на синтезиращи вещества, предотвратяването на инциденти, биологични изследвания, здравни изследвания, разработки за производството на атомен самолет и разсекретяването на информация за атомната енергия.





{START_COUNTER}